Новости

јануари 21, 2022

Прирачници за ментално здравје за млади

Имајќи ги на ум сите предизвици со кои младите се соочуваат секојдневно, грижата за менталното здравје не смее да биде запоставена! Токму затоа, во склоп на нашата програма за ментално здравје која е дел од проектот проектот „МладиХаб – градење вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување за младите”, покрај обезбедување на бесплатни сесии…

  • Некатегоризирано /
ноември 16, 2021

Регионален стратешки состанок помеѓу национални младински совети и Регионален стратешки Форум (РИКО)

Од 5 ти Ноември до 7- ми ноември во Белград се одржа вториот Регионален стратешки состанок помеѓу националните младински совети од државите од Западен Балкан. На состанокот се дискутираше за унапредување на соработката помеѓу националните младинските совети од регионот и Регионалната канцеларија за младинска соработка на земјите од Западен Балкан (РИКО). Дополнително, се зборуваше за…

  • Некатегоризирано /
август 6, 2021

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАЊЕ И СОРАБОТКА

Во рамки на Регионалниот состанок одржан во Белград од 3 до 5 август, претставници на Националниот младински совет на Србија, Националниот младински совет на Македонија, Младинскиот совет на Федерацијата Босна и Херцеговина,  Младински совет на округот Брчко, Младинскиот совет на Република Србија и Младинската мрежа на Црна Гора, потпишаа Меморандум за разбирање и соработка. Потпишувањето…

  • Некатегоризирано /
јуни 9, 2021

Листа на младински службеници

Младите добија партнер за соработка во секоја институција. За остварување на правото на слободно организирање, како и полесен пристап до информациите кои се од интерес на младите, во Законот за младинско учество и младински политики беше предвидено воспоставување на службеник за млади во сите органи на државната управа, како и во општините и општините во…

  • Некатегоризирано /
март 29, 2021

Млади во криза 2.0: Ефекти од пандемијата врз младите и препораки до институциите

Група младински организации го промовираа документот „Млади во криза 2.0“ со кој ги анализираа ефектите од пандемијата врз младите и споделија препораки до институциите како да се поддржат младите при кризата. „За младите, особено оние од ранливи групи, пандемијата на КОВИД-19 предизвика проблеми во образованието, вработувањето, менталното здравје и финансиската состојба. Додека младите ќе претрпат…