Инфо

 • Некатегоризирано /
септември 17, 2020

Отворен повик за номинирање на членови на Надзорен одбор на Национален младински совет на Македонија

Во пресрет на годишното Собрание на 29 и 30 септември, Национален младински совет на Македонија отвора повик за номинирање на членови на Надзорен одбор. Национален младински совет на Македонија (НМСМ) ги повикува сите заинтересирани членови на организациите членки на НМСМ да се пријават и да бидат дел од надзорното тело на НМСМ кое ќе има…

 • Некатегоризирано /
септември 3, 2020

ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ПОНУДА ЗА ИЗРАБОТКА НА ВЕБ ПЛАТФОРМА

Националниот младински совет на Македонија објавува повик за прибирање понуди за изработка и дизајн на онлајн платформа (веб портал) кој ќе служи за младинско информирање и простор за директна комуникација помеѓу организациите, институциите и младите и за промовирање на различни можности. Веб платформата е наменета за користење на организациите членки на Советот и за објавување…

 • Некатегоризирано /
август 27, 2020

Александар Темелкоски – „Младинското учество во иднината на образованието“

Младинско учество, младински активизам, младински политики… се само дел од повеќето термини со кои пред се ние младите се повеќе и повеќе се среќаваме пред се на социјалните мрежи каде што гледаме голем број проекти, истражувања и дебати токму на овие теми. Но иако дел од моите врсници знаат за значењето на овие зборови и…

 • Некатегоризирано /
август 26, 2020

Ванѓел Ѓорѓиев – „Младинското учество во иднината на образованието“

„Кога младите откриваат дека можат да бидат застапници на промена, прекрасни работи се случуваат.“ – Алма Пауел   Денес, во општеството се бележи подем кон широкогледна перцепција за младинското учество. Подем од ограничената помисла дека „еден ден, ќе дојде ред и на младите да одлучуваат“ кон идејата дека младите во општеството заземаат еднаква  рамноправна положба,…

август 24, 2020

Љупка Јаневска – „Младинското учество во иднината на образованието“

Образованието е многу важно во животот на една индивидуа. Квалитетот на образованието генерално се смета како основа на општеството кое го зголемува нивото на економски, социјален просперитет и придонесува за поголема политичка стабилност. Нивото на образование го формира економскиот и социјалниот статус на една индивидуа, но и го зголемува нивото и влијанието на младинското учество…

 • Некатегоризирано /
август 21, 2020

ПОВИК за приклучување на организации кон Национален младински совет на Македонија

Сакате да станете членка на НМСМ и се прашувате како? Токму за вас отворивме нов повик и ги очекуваме апликациите во пресрет на Генералното собрание на НМСМ во 2020! На кого се однесува? Младински организации, Организации за млади, Сојузи, Подмладоци на други организации. Дел од придобивките на членувањето во НМСМ се: Соработка и заедничко делување…

 • Некатегоризирано /
август 21, 2020

Анализа: Какви мерки се кројат за младите?

Декларативно младите се високо на агендата на сите политички субјекти во Република Северна Македонија. Но, што тоа всушност значи? Колку се тие вистински предизвик за политичките партии и институциите? Колку и какви ветувања се правени за нив и во нивно име од страна на политичките партии? Знаат ли младите да ги протолкуваат и препознаат ветувањата…

 • Некатегоризирано /
август 14, 2020

Прашалник за перцепцијата на младите за можностите за основање и водење сопствен бизнис

Оваа прашалник е дел од проектот WEB4YES (Граѓански организации на Западен Балкан за поддршка за младинско вработување), кој претставува иницијатива на регионално ниво со цел е да се обезбеди иновативен меѓусекторски пристап и да се понудат опции за подобрување на можноста за вработување на младите од регионот на Западен Балкан. Во рамки на проектот, НМСМ…

 • Некатегоризирано /
август 12, 2020

Избрани најдобрите есеи по повод Светскиот ден на младите

Среќен Светски ден на младите! ??? Би сакале да им се заблагодариме на сите оние кои биле дел од нашите активности, обуки или едноставно не поддржувате и следите на нашите социјални мрежи. Националниот младински совет на Македонија активно работи да им отвори нови врати на младите лица преку активности кои придонесуваат за поголемо вклучување на младите…

 • Некатегоризирано /
август 6, 2020

Оглас за координатор за комуникации, брендирање и односи со јавност

ГО ПРОШИРУВАМЕ ТИМОТ! Сакате да работите во пријатна атмосфера, мотивирани и постојано со можност за напредок во кариерата? Искористете ја оваа можноста која Ви ја нудиме и станете дел од нашиот успешен тим. Доколку сметате дека сте подготвени за комуникативна и креативна работа продолжете да читате. Националниот младински совет на Македонија е чадор организација којa…

август 1, 2020

Повик за ангажирање на надворешен соработник за поддршка на стратешкото планирање на работата на Националниот младински совет за периодот 2021 – 2023

Националниот младински совет на Македонија (НМСМ), објавува повик за ангажирање на надворешен соработник за поддршка на стратешкото планирање на работата на НМСМ за периодот 2021 – 2023. Надворешниот соработник ќе биде ангажиран (5) работни денови во периодот од 24 август до 10 септември, 2020. Во рамките на овај период, надворешниот соработник, заедно со координаторката на…

 • Некатегоризирано /
јули 7, 2020

Нов бран во студентското организирање – Анализа

Во рамките на проектот Студентско (ре)формирање спроведен од Националниот младински совет на Македонија заедно со партнерските организации Сфера Интернешнал, ФОРУМ16, МКЦ Битола, ЦЕД Теарце и Фондација за развој на локалната заедница Штип беше спроведена анализа на студентското (ре)формирање на државните универзитети во Штип, Битола и Тетово. Студентското организирање претставува начин и модел на којшто студентите…

 • Некатегоризирано /
јули 2, 2020

7 години постоење на Националниот младински совет на Македонија

На денешен ден [29.06 2013] е формиран Националниот младински совет на Македонија.   Денес Националниот младински совет на Македонија прославува 7 години постоење. Низ овие 7 години Националниот младински совет на Македонија го оправда епитетот најголемо претставничко тело за младите во државата и успешно ги застапува младите и нивните права на локално, национално и меѓународно…

јули 2, 2020

МладиХаб – Дигитална младина со нова веб страна – mladihub.mk

Сите информации околу проектот „МладиХаб-Дигитална младина“ од денес ќе можете да ги најдете и на www.mladihub.mk! Новата веб-страница на МладиХаб ги содржи сите информации околу проектот, минатите, актуелните и идните обуки, како и за сите области во кои се спроведува општокорисната работа. Делот за обуките, освен логистичките податоци за одржувањето, содржи и информации околу провајдерот кој…

 • Некатегоризирано /
јули 2, 2020

CALL FOR NOMINATIONS (CFN) #CEP-YCEA-04 – YOUTH CIVIC ENGAGEMENT AWARD

USAID’s Civic Engagement Project (CEP) invites nominations for this year’s Youth Civic Engagement Award (YCEA). Individuals organizations, institutions, media, businesses or members of the community can submit a nomination for an individual young person who has been active in their community or engaged in a topic of public importance, or they can nominate an informal…

јули 2, 2020

РЕАКЦИЈА на Одлуката на Влада на РСМ за распределба на финансиски средства наменети за финансиска поддршка на здруженија и фондации за мерки за справување со КОВИД-19 кризата

Националниот младински совет на Македонија се залага за транспарентно, отчетно и одговорно донесување на одлуки при распределба на финансиски средства од буџетот на државата. Затоа изразуваме сериозна загриженост за непринципиелниот однос којшто Владата на РСМ го има кон граѓанското општество во ова кризно време. Имено, во месец април, Владата реши драстично да ја намали поддршката…

 • Некатегоризирано /
јули 2, 2020

Повик за консултантски услуги за подготовка на Стратегија за одржливост на проектот „МладиХаб-Дигитална младина“

Општи информации Проектот „МладиХаб-Дигитална младина“ го спроведуваат Националниот младински совет на Македонија и Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ, а е финансиран од Фондот за добро владеење на Oбединетото Кралство. Во рамки на проектот, младите лица на возраст од 15 до 29 години добиваат пристап до обуки за дигитални и деловни вештини…

март 18, 2020

Аврам Ќипровски – „МЛАДИНСКОТО УЧЕСТВО ВО ИДНИНАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО“

Младите го туркаат образованието во вистинската насока. Покрај тоа што официјалниот статус на училиштата гласи „затворено поради пандемија“, млади професори и наставници организираат онлајн настава и делат домашни задачи за материјалот кој тие го предаваат. Дел од нивните ученици ова го прифаќаат со полн ентузијазам, сакаат да учат нови работи користејќи нови начини и се…