Новости

октомври 19, 2023

Резултати од јавниот повик за финансиска поддршка на локални младински иницијативи

По извршената евалуација на пристигнатите апликации за Јавниот повик за финансиска поддршка на локални младински иницијативи, во рамки на проектот „Заедници инкузивни за млади“, со големо задоволство ви ги споделуваме апликантите со највисок број на освоени бодови на кои ќе им бидат доделени грантови. Во следниот период очекувајте повеќе информации за нивните активности.

септември 7, 2023

ОБУКА ЗА КАРИЕРНО СОВЕТУВАЊЕ ВО БИТОЛА

За проектот Проектот „МладиХаб – надминување на нееднаквоста меѓу младите” го спроведува Националниот младински совет на Македонија во соработка со Stella Network. Проектот е финансиран од Британската амбасада во Скопје и поддржан од Претседателот на Република Северна Македонија, а неговата цел е да ги поддржи и поттикне девојките и младите жени на возраст од 15…

февруари 22, 2023

Повик за изработка на CareerHub мобилна апликација

Националниот младински совет на Македонија – НМСМ, во рамки на проектот „МладиХаб – надминување на нееднаквоста помеѓу младите“, објавува повик за дизајнирање и изработка на мобилна апликација за поврзување на лица кои бараат работа, практиканство или волонтерство со компании.   За ангажманот Мобилната апликација треба да служи за поврзување на лица кои бараат работа, практиканство…

 • Некатегоризирано /
септември 27, 2022

Резултати од Јавниот повик за финансиска поддршка на социјални претпријатија

По извршената евалуација на пристигнатите апликации за Јавниот повик за финансиска поддршка на социјални претпријатија, во рамки на проектот „Социјално претприемништво за младинско вработување“, со големо задоволство ви ги споделуваме апликантите со највисок број на освоени бодови на кои ќе им бидат доделени грантови. Во следниот период очекувајте повеќе информации за нивните идеи и концепти….

 • Некатегоризирано /
август 9, 2022

НА ОБРАЗОВАНИЕТО МУ ТРЕБА СЕРИОЗНО ПРОВЕТРУВАЊЕ ОД НАСИЛНИЦИ

Објавата на средношколка за случувањата во средното музичко училиште „Илија Николовски Луј“, која беше пренесена во медиумите,  го реактуелизира долгогодишниот проблем со непедагошко, непрофесионално и насилничко однесување на наставниците кон учениците. Кога училиштето станува небезбедна средина во која децата се подложени на малтретирање, омаловажувања и притисоци, тоа не значи само кршење на Конвенцијата за правата…

 • Некатегоризирано /
јули 20, 2022

ГЛАСАЈТЕ ЗА НОМИНИРАНИТЕ КАНДИДАТИ ЗА НАГРАДАТА ЗА МЛАДИНСКО УЧЕСТВО

Агенцијата за млади и спорт (АМС) во соработка со Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) ја повикува пошироката јавност да ги достави своите гласови за кандидатите за овогодинешната Награда за младинско учество  во индивидуална категорија, категорија на  неформални  групи на млади и категорија за младински организации, организации за млади и чадор младински организации.  ЗА НАГРАДАТА…

 • Некатегоризирано /
мај 4, 2022

Гаранција за млади

Мерката Гаранција за млади им овозможува на младите лица до 29-годишна возраст, кои не се вработени, ниту се вклучени во образование или обука (NEET), да добијат соодветна понуда за работа, да го продолжат своето образование или да бидат вклучени во некоја од активните програми и мерки за вработување, во период од 4 месеци по нивното…

 • Некатегоризирано /
јануари 21, 2022

Прирачници за ментално здравје за млади

Имајќи ги на ум сите предизвици со кои младите се соочуваат секојдневно, грижата за менталното здравје не смее да биде запоставена! Токму затоа, во склоп на нашата програма за ментално здравје која е дел од проектот проектот „МладиХаб – градење вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување за младите”, покрај обезбедување на бесплатни сесии…

 • Некатегоризирано /
ноември 16, 2021

Регионален стратешки состанок помеѓу национални младински совети и Регионален стратешки Форум (РИКО)

Од 5 ти Ноември до 7- ми ноември во Белград се одржа вториот Регионален стратешки состанок помеѓу националните младински совети од државите од Западен Балкан. На состанокот се дискутираше за унапредување на соработката помеѓу националните младинските совети од регионот и Регионалната канцеларија за младинска соработка на земјите од Западен Балкан (РИКО). Дополнително, се зборуваше за…

 • Некатегоризирано /
август 6, 2021

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАЊЕ И СОРАБОТКА

Во рамки на Регионалниот состанок одржан во Белград од 3 до 5 август, претставници на Националниот младински совет на Србија, Националниот младински совет на Македонија, Младинскиот совет на Федерацијата Босна и Херцеговина,  Младински совет на округот Брчко, Младинскиот совет на Република Србија и Младинската мрежа на Црна Гора, потпишаа Меморандум за разбирање и соработка. Потпишувањето…

 • Некатегоризирано /
јуни 9, 2021

Листа на младински службеници

Младите добија партнер за соработка во секоја институција. За остварување на правото на слободно организирање, како и полесен пристап до информациите кои се од интерес на младите, во Законот за младинско учество и младински политики беше предвидено воспоставување на службеник за млади во сите органи на државната управа, како и во општините и општините во…

 • Некатегоризирано /
март 29, 2021

Млади во криза 2.0: Ефекти од пандемијата врз младите и препораки до институциите

Група младински организации го промовираа документот „Млади во криза 2.0“ со кој ги анализираа ефектите од пандемијата врз младите и споделија препораки до институциите како да се поддржат младите при кризата. „За младите, особено оние од ранливи групи, пандемијата на КОВИД-19 предизвика проблеми во образованието, вработувањето, менталното здравје и финансиската состојба. Додека младите ќе претрпат…

 • Некатегоризирано /
март 3, 2021

ПОТПИШАН НОВ МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ НМСМ И АМС

Денес, Бојан Петровски, Претседател на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) и Наумче Мојсовски, Директор на Агенцијата за млади и спорт (АМС), потпишаа Меморандум за соработка. Истиот има за цел да ја зајакне соработката помеѓу АМС и НМСМ кон унапредувањето на статусот и положбата на младите во Северна Македонија. Согласно склучениот меморандум, соработката помеѓу АМС…

 • Некатегоризирано /
декември 9, 2020

CareerHUB платформата e пуштена во употреба

По неколкумесечно интензивно и неуморно работење на платформата #CareerHUB, конечно дојде време со задоволство да ви ја најавиме истата. Платформата CareerHub е развиена во рамки на проектот „МладиХаб-Дигитална младина“, финансиран од Британската амбасада во Скопје, а спроведуван од Националниот младински совет на Македонија и Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ. Оваа платформа…

 • Некатегоризирано /
ноември 27, 2020

ПОВИК ЗА ИЗБОР НА РЕГИОНАЛНИ КАНЦЕЛАРИИ НА НАЦИОНАЛНИОТ МЛАДИНСКИ СОВЕТ НА МАКЕДОНИЈА И РЕГИОНАЛНИ КООРДИНАТОРИ НА КАНЦЕЛАРИИТЕ

Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) објавува повик за регионални канцеларии во Македонија, кои ќе имаат за цел да послужат како инфо/контакт точки за млади и младински организации и да понудат поддршка и советување за истите. Покрај тоа, канцелариите ќе понудат и поддршка при вмрежување, креирање на политики и кампањи за застапување на младински прашања…

 • Некатегоризирано /
ноември 26, 2020

Продолжен повик за обучувач за обука за креирање политики

Опис на проектот Балкански млади: поврзување на едукацијата, способностите и партнерскиот потенцијал во регионалните практики за вработување е меѓународен проект кој се спроведува во Белгија, Црна Гора, Турција Босна и Херцеговина, Албанија, Србија и Северна Македонија. Главната цел на проектот е да придонесе за младински претприемачки можности и да ги зајакне перспективите за вработување на…

 • Некатегоризирано /
октомври 21, 2020

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ПРЕТПРИЕМАЧКО УЧЕЊЕ”

Националниот младински совет на Македонија во рамки на проектот „Балкански млади: поврзување на едукацијата, способностите и партнерскиот потенцијал во регионални практики за вработување“ организира национална конференција за претприемничко учење. Националната конференција се одржува со цел размена на практики помеѓу јавниот и граѓанскиот сектор и заложба за промоција и понатамошно развивање на претприемничкото учење. Националната конференција…

 • Некатегоризирано /
октомври 13, 2020

Младите и работничките права – панел дискусија

Националниот младински совет на Македонија во партнерство со организациите членки Реактор –  истражување во акција и Секција на млади на Сојуз на синдикати на Македонија започнува со Национална кампања “Информирање на младите за нивните работнички права” Оваа кампања е дел од Платформа за соработка за млади од Западен Балкан спроведуван од страна на Националниот младински…

 • Некатегоризирано /
септември 17, 2020

Отворен повик за номинирање на членови на Надзорен одбор на Национален младински совет на Македонија

Во пресрет на годишното Собрание на 29 и 30 септември, Национален младински совет на Македонија отвора повик за номинирање на членови на Надзорен одбор. Национален младински совет на Македонија (НМСМ) ги повикува сите заинтересирани членови на организациите членки на НМСМ да се пријават и да бидат дел од надзорното тело на НМСМ кое ќе има…

 • Некатегоризирано /
септември 3, 2020

ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ПОНУДА ЗА ИЗРАБОТКА НА ВЕБ ПЛАТФОРМА

Националниот младински совет на Македонија објавува повик за прибирање понуди за изработка и дизајн на онлајн платформа (веб портал) кој ќе служи за младинско информирање и простор за директна комуникација помеѓу организациите, институциите и младите и за промовирање на различни можности. Веб платформата е наменета за користење на организациите членки на Советот и за објавување…

 • Некатегоризирано /
август 27, 2020

Александар Темелкоски – „Младинското учество во иднината на образованието“

Младинско учество, младински активизам, младински политики… се само дел од повеќето термини со кои пред се ние младите се повеќе и повеќе се среќаваме пред се на социјалните мрежи каде што гледаме голем број проекти, истражувања и дебати токму на овие теми. Но иако дел од моите врсници знаат за значењето на овие зборови и…

 • Некатегоризирано /
август 26, 2020

Ванѓел Ѓорѓиев – „Младинското учество во иднината на образованието“

„Кога младите откриваат дека можат да бидат застапници на промена, прекрасни работи се случуваат.“ – Алма Пауел   Денес, во општеството се бележи подем кон широкогледна перцепција за младинското учество. Подем од ограничената помисла дека „еден ден, ќе дојде ред и на младите да одлучуваат“ кон идејата дека младите во општеството заземаат еднаква  рамноправна положба,…

 • Некатегоризирано /
август 24, 2020

Љупка Јаневска – „Младинското учество во иднината на образованието“

Образованието е многу важно во животот на една индивидуа. Квалитетот на образованието генерално се смета како основа на општеството кое го зголемува нивото на економски, социјален просперитет и придонесува за поголема политичка стабилност. Нивото на образование го формира економскиот и социјалниот статус на една индивидуа, но и го зголемува нивото и влијанието на младинското учество…

 • Некатегоризирано /
август 21, 2020

ПОВИК за приклучување на организации кон Национален младински совет на Македонија

Сакате да станете членка на НМСМ и се прашувате како? Токму за вас отворивме нов повик и ги очекуваме апликациите во пресрет на Генералното собрание на НМСМ во 2020! На кого се однесува? Младински организации, Организации за млади, Сојузи, Подмладоци на други организации. Дел од придобивките на членувањето во НМСМ се: Соработка и заедничко делување…

 • Некатегоризирано /
август 21, 2020

Анализа: Какви мерки се кројат за младите?

Декларативно младите се високо на агендата на сите политички субјекти во Република Северна Македонија. Но, што тоа всушност значи? Колку се тие вистински предизвик за политичките партии и институциите? Колку и какви ветувања се правени за нив и во нивно име од страна на политичките партии? Знаат ли младите да ги протолкуваат и препознаат ветувањата…

 • Некатегоризирано /
август 14, 2020

Прашалник за перцепцијата на младите за можностите за основање и водење сопствен бизнис

Оваа прашалник е дел од проектот WEB4YES (Граѓански организации на Западен Балкан за поддршка за младинско вработување), кој претставува иницијатива на регионално ниво со цел е да се обезбеди иновативен меѓусекторски пристап и да се понудат опции за подобрување на можноста за вработување на младите од регионот на Западен Балкан. Во рамки на проектот, НМСМ…

 • Некатегоризирано /
август 12, 2020

Избрани најдобрите есеи по повод Светскиот ден на младите

Среќен Светски ден на младите! ??? Би сакале да им се заблагодариме на сите оние кои биле дел од нашите активности, обуки или едноставно не поддржувате и следите на нашите социјални мрежи. Националниот младински совет на Македонија активно работи да им отвори нови врати на младите лица преку активности кои придонесуваат за поголемо вклучување на младите…

јули 7, 2020

Нов бран во студентското организирање – Анализа

Во рамките на проектот Студентско (ре)формирање спроведен од Националниот младински совет на Македонија заедно со партнерските организации Сфера Интернешнал, ФОРУМ16, МКЦ Битола, ЦЕД Теарце и Фондација за развој на локалната заедница Штип беше спроведена анализа на студентското (ре)формирање на државните универзитети во Штип, Битола и Тетово. Студентското организирање претставува начин и модел на којшто студентите…

 • Некатегоризирано /
јули 2, 2020

7 години постоење на Националниот младински совет на Македонија

На денешен ден [29.06 2013] е формиран Националниот младински совет на Македонија.   Денес Националниот младински совет на Македонија прославува 7 години постоење. Низ овие 7 години Националниот младински совет на Македонија го оправда епитетот најголемо претставничко тело за младите во државата и успешно ги застапува младите и нивните права на локално, национално и меѓународно…

 • Некатегоризирано /
јуни 8, 2020

Генерално Собрание на Европски младински форум (YFJ)

Изминатиов викенд, за прв пат се одржа онлајн Генерално собрание на Европскиот младински форум. Националниот младински совет на Македонија го честита изборот на нов Генерален секретар на ЕМФ, Joe Elborn и му посакува успешен мандат! Благоданост до Бордот, Секретаријатот, и сите организации-членки на ЕМФ кои учествуваа во онлајн собранието, и придонесоа истото да биде успешно. На...
 • Некатегоризирано /
јуни 4, 2020

Четири искрени прашања и одговори со Елена Виларова Велковска, Генерален Секретар на Национален младински совет на Македонија

1. Која е Елена Виларова Велковска професионално и приватно? Елена: Официјално сите кои ме познаваат ме викаат Нена, мајка на две деца, огромен љубител на животни и еколошки насторена кон природата. Рециклирам се што може да се рециклира и секогаш кога има можност за еко пријателски пристап го користам. Професионално јас сум дипломиран социјален работник,...
 • Некатегоризирано /
април 6, 2020

Нами Исаки, дел од Советодавниот одбор за млади при Советот на Европа

Националниот Младински Совет на Македонија го честита изборот на Нами Исаки, извршен директор на нашата организација-членка Центар за интеркултурен дијалог (ЦИД), во Советодавниот одбор за млади при Советот на Европа, и му посакува успешен мандат. Советодавниот одбор за млади при Советот на Европа претставува партнер од невладиниот сектор во ко-менаџмент структурата на Советот на Европа...
 • Некатегоризирано /
април 2, 2020

Андреа Угриноска назначена за претседавач на Комитет за млади при Совет на Европа

Андреа Угриноска, претседателка на Советот за човекови права на ЛДП, е избрана за претседавач на советодавниот Комитет за млади при Советот на Европа, кој е дел од институционалниот систем со управување на младинска политика на најстарата паневропска институција – заштитник на демократијата и човековите права на континентот. - Од се срце и честитам на Андреа...
 • Некатегоризирано /
март 19, 2020

Пуштена во употреба регионалната платформа WEB4JOBS

Со голема возбуда го најавуваме пуштањето во употреба на најголемата регионална платформа WEB4JOBS!   ШТО Е WEB4JOBS? Web4Jobs е платформа која поврзува млади невработени лица од регионот на Западен Балкан за подобрување на нивниот степен на знаење на националниот пазар на трудот и предусловите за успешен влез на пазарот на труд. Платформата ја интегрира и промовира мобилноста...
 • Некатегоризирано /
март 18, 2020

Аврам Ќипровски – „МЛАДИНСКОТО УЧЕСТВО ВО ИДНИНАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО“

Младите го туркаат образованието во вистинската насока. Покрај тоа што официјалниот статус на училиштата гласи „затворено поради пандемија“, млади професори и наставници организираат онлајн настава и делат домашни задачи за материјалот кој тие го предаваат. Дел од нивните ученици ова го прифаќаат со полн ентузијазам, сакаат да учат нови работи користејќи нови начини и се…

 • Некатегоризирано /
јуни 4, 2019

Како граѓанските организации да комуницираат со јавноста

„Организациите треба да сфатат дека носат улога на демократски коректив или механизам кој ќе ги потсетува властите што значи демократија. Живееме во време кога технолошкиот напредок ни овозможува многу канали на комуникација, кога веќе не зависиме директно од уредувачките политики и новинарите кои се посредници на информацијата. Имаме можност за различни акции, активности, мобилизирање и пренесување на идеите и...
 • Некатегоризирано /
јануари 9, 2019

Извештај за младински работнички права во рамки на Универзалниот периодичен механизам на ООН

Во рамки на 32-та сесија на Универзалниот периодичен механизам на ООН (Universal Periodic Review), НМСМ заедно со Македонското здружението на млади правници и Институтот за човекови права поднесе Извештај за младински работнички права. Извештајот ги посочува младите луѓе како носители на права и ги позиционира младите луѓе во центарот на системот на човекови права и...
 • Некатегоризирано /
октомври 5, 2018

[Публикација] МЛАДИНСКО ВРАБОТУВАЊЕ – КЛУЧНИ ПРЕДИЗВИЦИ ЗА ПОЛИТИКИТЕ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН

Оваа публикација е дел од проектот WEB4YES, кој претставува иницијатива на регионално ниво чија цел е да се обезбеди иновативен меѓусекторски пристап и да се понудат опции за подобрување на можноста за вработување на младите од регионот на Западен Балкан. Проектот WEB4YES се спроведува во сите 6 земји од Западен Балкан, а Националниот младински совет...
 • Некатегоризирано /
февруари 15, 2018

Консултативна средба за Структурен дијалог

Национален младински совет на Македонија (НМСМ), Ве поканува да учествувате на консултативна средба која е дел од националните консултации за Структурен дијалог на Европската Унија. Оваа средба е наменета за сите млади лица од 15 до 29 години кои доаѓаат од регионот на Скопје. Средбата ќе биде на 20.02.2018 год. во 10 часот во канцеларијата на НМСМ (ул. Аминта...
 • Некатегоризирано /
јануари 17, 2018

Иднината на Западен Балкан и предизвиците за младите

Минатата година, претставници на Домот на лордовите од Обединетото Кралство ги посетија земјите од Западен Балкан инволвирани во Берлинскиот процес, меѓу кои и Македонија. Главната цел на ваквата посета беше да се истражи потребата од активното учество на Обединетото Кралство во Берлинскиот процес како и да се види досегашното влијание врз процесите во овој дел...
 • Некатегоризирано /
јануари 15, 2018

Кризна комуникација – што претставува и како да се надмине

Живееме во општество во кое сите нивоа на невладиниот сектор се подложни на кризи кои може да му наштетат. Но, како умешно да се реагира и каков стратешки пристап треба да имаат граѓанските организации за полесно да комуницираат со јавноста? На овие и на уште неколку прашања во студиото на Радио МОФ разговаравме со Јелена Јаневска,...