Инфо

октомври 13, 2020

Младите и работничките права – панел дискусија

Националниот младински совет на Македонија во партнерство со организациите членки Реактор –  истражување во акција и Секција на млади на Сојуз на синдикати на Македонија започнува со Национална кампања “Информирање на младите за нивните работнички права” Оваа кампања е дел од Платформа за соработка за млади од Западен Балкан спроведуван од страна на Националниот младински…

 • Некатегоризирано /
септември 17, 2020

Отворен повик за номинирање на членови на Надзорен одбор на Национален младински совет на Македонија

Во пресрет на годишното Собрание на 29 и 30 септември, Национален младински совет на Македонија отвора повик за номинирање на членови на Надзорен одбор. Национален младински совет на Македонија (НМСМ) ги повикува сите заинтересирани членови на организациите членки на НМСМ да се пријават и да бидат дел од надзорното тело на НМСМ кое ќе има…

септември 3, 2020

ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ПОНУДА ЗА ИЗРАБОТКА НА ВЕБ ПЛАТФОРМА

Националниот младински совет на Македонија објавува повик за прибирање понуди за изработка и дизајн на онлајн платформа (веб портал) кој ќе служи за младинско информирање и простор за директна комуникација помеѓу организациите, институциите и младите и за промовирање на различни можности. Веб платформата е наменета за користење на организациите членки на Советот и за објавување…

 • Некатегоризирано /
август 27, 2020

Александар Темелкоски – „Младинското учество во иднината на образованието“

Младинско учество, младински активизам, младински политики… се само дел од повеќето термини со кои пред се ние младите се повеќе и повеќе се среќаваме пред се на социјалните мрежи каде што гледаме голем број проекти, истражувања и дебати токму на овие теми. Но иако дел од моите врсници знаат за значењето на овие зборови и…

 • Некатегоризирано /
август 26, 2020

Ванѓел Ѓорѓиев – „Младинското учество во иднината на образованието“

„Кога младите откриваат дека можат да бидат застапници на промена, прекрасни работи се случуваат.“ – Алма Пауел   Денес, во општеството се бележи подем кон широкогледна перцепција за младинското учество. Подем од ограничената помисла дека „еден ден, ќе дојде ред и на младите да одлучуваат“ кон идејата дека младите во општеството заземаат еднаква  рамноправна положба,…

 • Некатегоризирано /
август 24, 2020

Љупка Јаневска – „Младинското учество во иднината на образованието“

Образованието е многу важно во животот на една индивидуа. Квалитетот на образованието генерално се смета како основа на општеството кое го зголемува нивото на економски, социјален просперитет и придонесува за поголема политичка стабилност. Нивото на образование го формира економскиот и социјалниот статус на една индивидуа, но и го зголемува нивото и влијанието на младинското учество…

 • Некатегоризирано /
август 21, 2020

ПОВИК за приклучување на организации кон Национален младински совет на Македонија

Сакате да станете членка на НМСМ и се прашувате како? Токму за вас отворивме нов повик и ги очекуваме апликациите во пресрет на Генералното собрание на НМСМ во 2020! На кого се однесува? Младински организации, Организации за млади, Сојузи, Подмладоци на други организации. Дел од придобивките на членувањето во НМСМ се: Соработка и заедничко делување…

 • Некатегоризирано /
август 21, 2020

Анализа: Какви мерки се кројат за младите?

Декларативно младите се високо на агендата на сите политички субјекти во Република Северна Македонија. Но, што тоа всушност значи? Колку се тие вистински предизвик за политичките партии и институциите? Колку и какви ветувања се правени за нив и во нивно име од страна на политичките партии? Знаат ли младите да ги протолкуваат и препознаат ветувањата…

 • Некатегоризирано /
август 14, 2020

Прашалник за перцепцијата на младите за можностите за основање и водење сопствен бизнис

Оваа прашалник е дел од проектот WEB4YES (Граѓански организации на Западен Балкан за поддршка за младинско вработување), кој претставува иницијатива на регионално ниво со цел е да се обезбеди иновативен меѓусекторски пристап и да се понудат опции за подобрување на можноста за вработување на младите од регионот на Западен Балкан. Во рамки на проектот, НМСМ…

 • Некатегоризирано /
август 12, 2020

Избрани најдобрите есеи по повод Светскиот ден на младите

Среќен Светски ден на младите! ??? Би сакале да им се заблагодариме на сите оние кои биле дел од нашите активности, обуки или едноставно не поддржувате и следите на нашите социјални мрежи. Националниот младински совет на Македонија активно работи да им отвори нови врати на младите лица преку активности кои придонесуваат за поголемо вклучување на младите…

 • Некатегоризирано /
август 6, 2020

Оглас за координатор за комуникации, брендирање и односи со јавност

ГО ПРОШИРУВАМЕ ТИМОТ! Сакате да работите во пријатна атмосфера, мотивирани и постојано со можност за напредок во кариерата? Искористете ја оваа можноста која Ви ја нудиме и станете дел од нашиот успешен тим. Доколку сметате дека сте подготвени за комуникативна и креативна работа продолжете да читате. Националниот младински совет на Македонија е чадор организација којa…

 • Некатегоризирано /
август 1, 2020

Повик за ангажирање на надворешен соработник за поддршка на стратешкото планирање на работата на Националниот младински совет за периодот 2021 – 2023

Националниот младински совет на Македонија (НМСМ), објавува повик за ангажирање на надворешен соработник за поддршка на стратешкото планирање на работата на НМСМ за периодот 2021 – 2023. Надворешниот соработник ќе биде ангажиран (5) работни денови во периодот од 24 август до 10 септември, 2020. Во рамките на овај период, надворешниот соработник, заедно со координаторката на…

 • Некатегоризирано /
јули 7, 2020

Нов бран во студентското организирање – Анализа

Во рамките на проектот Студентско (ре)формирање спроведен од Националниот младински совет на Македонија заедно со партнерските организации Сфера Интернешнал, ФОРУМ16, МКЦ Битола, ЦЕД Теарце и Фондација за развој на локалната заедница Штип беше спроведена анализа на студентското (ре)формирање на државните универзитети во Штип, Битола и Тетово. Студентското организирање претставува начин и модел на којшто студентите…

 • Некатегоризирано /
јули 2, 2020

7 години постоење на Националниот младински совет на Македонија

На денешен ден [29.06 2013] е формиран Националниот младински совет на Македонија.   Денес Националниот младински совет на Македонија прославува 7 години постоење. Низ овие 7 години Националниот младински совет на Македонија го оправда епитетот најголемо претставничко тело за младите во државата и успешно ги застапува младите и нивните права на локално, национално и меѓународно…

 • Некатегоризирано /
јули 2, 2020

МладиХаб – Дигитална младина со нова веб страна – mladihub.mk

Сите информации околу проектот „МладиХаб-Дигитална младина“ од денес ќе можете да ги најдете и на www.mladihub.mk! Новата веб-страница на МладиХаб ги содржи сите информации околу проектот, минатите, актуелните и идните обуки, како и за сите области во кои се спроведува општокорисната работа. Делот за обуките, освен логистичките податоци за одржувањето, содржи и информации околу провајдерот кој…

 • Некатегоризирано /
јули 2, 2020

CALL FOR NOMINATIONS (CFN) #CEP-YCEA-04 – YOUTH CIVIC ENGAGEMENT AWARD

USAID’s Civic Engagement Project (CEP) invites nominations for this year’s Youth Civic Engagement Award (YCEA). Individuals organizations, institutions, media, businesses or members of the community can submit a nomination for an individual young person who has been active in their community or engaged in a topic of public importance, or they can nominate an informal…

 • Некатегоризирано /
јули 2, 2020

РЕАКЦИЈА на Одлуката на Влада на РСМ за распределба на финансиски средства наменети за финансиска поддршка на здруженија и фондации за мерки за справување со КОВИД-19 кризата

Националниот младински совет на Македонија се залага за транспарентно, отчетно и одговорно донесување на одлуки при распределба на финансиски средства од буџетот на државата. Затоа изразуваме сериозна загриженост за непринципиелниот однос којшто Владата на РСМ го има кон граѓанското општество во ова кризно време. Имено, во месец април, Владата реши драстично да ја намали поддршката…

 • Некатегоризирано /
јули 2, 2020

Повик за консултантски услуги за подготовка на Стратегија за одржливост на проектот „МладиХаб-Дигитална младина“

Општи информации Проектот „МладиХаб-Дигитална младина“ го спроведуваат Националниот младински совет на Македонија и Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ, а е финансиран од Фондот за добро владеење на Oбединетото Кралство. Во рамки на проектот, младите лица на возраст од 15 до 29 години добиваат пристап до обуки за дигитални и деловни вештини…

 • Некатегоризирано /
јуни 8, 2020

Генерално Собрание на Европски младински форум (YFJ)

Изминатиов викенд, за прв пат се одржа онлајн Генерално собрание на Европскиот младински форум. Националниот младински совет на Македонија го честита изборот на нов Генерален секретар на ЕМФ, Joe Elborn и му посакува успешен мандат! Благоданост до Бордот, Секретаријатот, и сите организации-членки на ЕМФ кои учествуваа во онлајн собранието, и придонесоа истото да биде успешно. На...
 • Некатегоризирано /
јуни 4, 2020

Четири искрени прашања и одговори со Елена Виларова Велковска, Генерален Секретар на Национален младински совет на Македонија

1. Која е Елена Виларова Велковска професионално и приватно? Елена: Официјално сите кои ме познаваат ме викаат Нена, мајка на две деца, огромен љубител на животни и еколошки насторена кон природата. Рециклирам се што може да се рециклира и секогаш кога има можност за еко пријателски пристап го користам. Професионално јас сум дипломиран социјален работник,...
 • Некатегоризирано /
мај 15, 2020

РЕАКЦИЈА ПО УКИНУВАЊЕТО НА ЗАКОНОТ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ И ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА

Националниот младински совет на Македонија со загриженост ја прими веста за одлуката за укинување на Законот за спречување и заштита од дискриминација. Навистина е неприфатливо што ваков законски текст на кој долго време работеше граѓанското општество да е укинат поради процедурални причини и недоследности. Со ова законско решение за прв пат се забрани дискриминација врз...
 • Некатегоризирано /
април 29, 2020

Младите се во криза – ИТНИ препораки за намалување на негативните ефекти од Ковид19

ПОСЛЕДИЦИТЕ ВРЗ МЛАДИТЕ ОД КРИЗАТА ЌЕ ТРААТ ДОЛГО, МОРА ДА СЕ ДЕЛУВА ИТНО Документ со итни препораки на граѓанските организации за намалување на негативните ефекти врз младите Здравствено – економската криза предизвикана од Ковид-19 веќе се одразува врз македонското општество и неговите ранливи групи, а младите ќе бидат посебно тешко погодени. Поради ова група граѓански...
 • Некатегоризирано /
април 22, 2020

ПРОДОЛЖЕН ПОВИК ЗА ИЗБОР НА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА НАЦИОНАЛНИОТ МЛАДИНСКИ СОВЕТ НА МАКЕДОНИЈА

Согласно член 61 и 64 од Статутот на Националниот младински совет на Македонија, Управниот одбор на Националиот младински совет на Македонија донесе одлука за распишување на: ОГЛАС ЗА ИЗБОР НА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА НАЦИОНАЛНИОТ МЛАДИНСКИ СОВЕТ НА МАКЕДОНИЈА   Рок и начин на пријавување Сите заинтересирани кандидати треба да ги достават следниве документи: Кратка биографија;...
 • Некатегоризирано /
април 21, 2020

ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЈА ПОВИКУВААТ ВЛАДАТА НА РСМ да ја промени одлуката за драстично намалување на финансиската поддршка за граѓанското општество

Граѓанското општество и Советот за соработка со и развој на граѓанскиот сектор ја повикуваат Владата на Република Северна Македонија да ја преиспита и промени својата одлука за драстично намалување на финансиската поддршка за граѓанските организации, објавена во Службен весник на РСМ на 9 април 2020 година. Оваа одлука со која финансиската поддршка, зависно од институцијата,...
 • Некатегоризирано /
април 8, 2020

ОГЛАС ЗА ИЗБОР НА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА НАЦИОНАЛНИОТ МЛАДИНСКИ СОВЕТ НА МАКЕДОНИЈА

Согласно член 61 и 64 од Статутот на Националниот младински совет на Македонија, Управниот одбор на Националиот младински совет на Македонија донесе одлука за распишување на: ОГЛАС ЗА ИЗБОР НА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА НАЦИОНАЛНИОТ МЛАДИНСКИ СОВЕТ НА МАКЕДОНИЈА   Рок и начин на пријавување Сите заинтересирани кандидати треба да ги достават следниве документи: Кратка биографија;...
 • Некатегоризирано /
април 8, 2020

Честитка по повод 8 април, Меѓународниот ден на ромите

Почитувани, Во името на целото раководство и членство на Национален младински совет на Македонија го честитам 8 април – Меѓународниот ден на ромите. Почитувани,мултикултурализмот и  еднаквоста треба да бидат најважен приоритет во нашето секојдневно делување. Заедничката битка за унапредување на правата на ромите е наш заеднички предизвик. НМСМ ги застапува интересите и потребите на сите...
 • Некатегоризирано /
април 6, 2020

Нами Исаки, дел од Советодавниот одбор за млади при Советот на Европа

Националниот Младински Совет на Македонија го честита изборот на Нами Исаки, извршен директор на нашата организација-членка Центар за интеркултурен дијалог (ЦИД), во Советодавниот одбор за млади при Советот на Европа, и му посакува успешен мандат. Советодавниот одбор за млади при Советот на Европа претставува партнер од невладиниот сектор во ко-менаџмент структурата на Советот на Европа...
 • Некатегоризирано /
април 2, 2020

Андреа Угриноска назначена за претседавач на Комитет за млади при Совет на Европа

Андреа Угриноска, претседателка на Советот за човекови права на ЛДП, е избрана за претседавач на советодавниот Комитет за млади при Советот на Европа, кој е дел од институционалниот систем со управување на младинска политика на најстарата паневропска институција – заштитник на демократијата и човековите права на континентот. - Од се срце и честитам на Андреа...
март 23, 2020

Отворен повик за пријавување за Комисија за членство на Национален младински совет на Македонија

Национален младински совет на Македонија (НМСМ) ги повикува сите заинтересирани членови на организациите членки на НМСМ да се пријават и да бидат дел од Комисијата за членство на НМСМ. Секој кандидат кој има желба да биде дел од ова работно тело на советот, својата кандидатура ќе ја претстави пред Собранието на НМСМ. Оваа комисија за...
 • Некатегоризирано /
март 19, 2020

Пуштена во употреба регионалната платформа WEB4JOBS

Со голема возбуда го најавуваме пуштањето во употреба на најголемата регионална платформа WEB4JOBS!   ШТО Е WEB4JOBS? Web4Jobs е платформа која поврзува млади невработени лица од регионот на Западен Балкан за подобрување на нивниот степен на знаење на националниот пазар на трудот и предусловите за успешен влез на пазарот на труд. Платформата ја интегрира и промовира мобилноста...
 • Некатегоризирано /
март 18, 2020

Аврам Ќипровски – „МЛАДИНСКОТО УЧЕСТВО ВО ИДНИНАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО“

Младите го туркаат образованието во вистинската насока. Покрај тоа што официјалниот статус на училиштата гласи „затворено поради пандемија“, млади професори и наставници организираат онлајн настава и делат домашни задачи за материјалот кој тие го предаваат. Дел од нивните ученици ова го прифаќаат со полн ентузијазам, сакаат да учат нови работи користејќи нови начини и се…

 • Некатегоризирано /
март 6, 2020

Повик за номинирање на член на Управен одбор на Национален младински совет на Македонија

Рок: во тек Национален младински совет на Македонија отвара повик за номинирање на член на Управен одбор на НМСМ. Национален младински совет на Македонија (НМСМ) ги повикува сите заинтересирани членови на организациите членки на НМСМ да се пријават и да бидат дел од раководството на НМСМ. Секој номиниран кандидат ќе има можност да ја претстави својата...
ноември 4, 2019

Реакција на објавен оглас за финансиска поддршка на здруженија и фондации од 01.11.2019 од страна на Агенција за млади и спорт

Националниот младински совет на Македонија како најголемо претставничко тело на младите изразува загриженост во однос на (не)транспарентноста на објавениот оглас за финансиска поддршка на здруженија и фондации, објавен на 01.11.2019 од страна на Агенцијата за млади и спорт. Сметаме дека објавениот повик не е доволно промовиран, ниту младинските организации се информирани за можноста за финансиска поддршка....
 • Некатегоризирано /
октомври 12, 2019

[WEB4YES] Јасно и гласно за младинско вработување! – Студиска посета

Од 7 – 11 октомври 2019 година, претставници од граѓански организации кои се грантисти на програмата, учествуваа во студиска посета на Шведска и Данска. Целта на посетата беше зајакнување на капацитетите на 18 наградувани организации од Западен Балкан преку учење за механизми и примери на добри практики во Шведска и Данска во однос на политиките...
 • Некатегоризирано /
август 12, 2019

МЛАДИХАБ – Дигитална младина

По повод Меѓународниот ден на младите – 12 Август, Националниот младински совет на Македонија со особена чест ја најавува промоцијата на проектот “МЛАДИХАБ – Дигитална младина”. MLADIHUB е новиот проект на Националниот младински совет на Македонија кој има цел развој и унапредување на дигиталните вештини кај младите од 15-29 години во размена за општокорисна работа. Во соработка со...
 • Некатегоризирано /
јуни 8, 2019

Продолжен повик за ангажирање на мобилизатори (двигатели) на заедницата

Националниот младински совет на Македонија како партнер на Меѓународната фондација за изборни системи (ИФЕС), работи на проектот “Поддршка на изборните реформи во Република Северна Македонија”. Проектот е на Швајцарската агенција за развој и соработка (СДЦ) и има за цел да ги поддржи демократските и веродостојни изборни процеси кои го олеснуваат политичкото учество и социјалната интеграција со тоа што на...
 • Некатегоризирано /
јуни 8, 2019

Продолжен повик за Координатор за членство во НМСМ

НАЦИОНАЛЕН МЛАДИНСКИ СОВЕТ НА МАКЕДОНИЈА (НМСМ) ИМА ПОТРЕБА ОД КООРДИНАТОР ЗА ЧЛЕНСТВО ЗА ЕФИКАСНО И ЕФЕКТИВНО ИМПЛЕМЕНТИРАЊЕ НА ПРОГРАМСКИТЕ И ПРОЕКТНИТЕ АКТИВНОСТИ НА ОРГАНИЗАЦИЈАТА   Опис на работни задачи за Координаторот за членство: Соодветна, квалитетна и навремена комуникација со организациите членки на НМСМ; Подготовка и реализација на план за редовни периодични средби со организациите членки; Редовна комуникација со...
 • Некатегоризирано /
јуни 8, 2019

Повик за Координатор за Комуникации на Проектот „МладиХАБ – Дигитална младина“

Проектот MladiHUB – Дигитална младина е имплементиран од Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) и Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ, поддржан од Британската амбасада Скопје. Целта на проектот е да ги унапреди дигиталните вештини на младите луѓе, нивниот ангажман во заедницата и да ја зголеми нивната вработливост, преку понуда на курсеви и академии за дигитални вештини во...
 • Некатегоризирано /
јуни 8, 2019

Повик за асистент на проектот “Поддршка на изборни реформи во Република С. Македонија”

“Поддршка на изборните реформи во Република Северна Македонија” е проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (СДЦ) и има за цел да ги поддржи демократските и веродостојни изборни процеси кои го олеснуваат политичкото учество и социјалната интеграција со тоа што на гласачите им овозможуваат да ги изберат своите претставници и од нив да бараат отчетност. Активностите воглавно се...
јуни 5, 2019

Став на НМСМ во однос на претстојниот референдум

Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) е најголемо претставничко тело на младите и младинските организации од Македонија. НМСМ во себе обединува 47 организации од цела Македонија, меѓу кои 19 младинска организација, 19 организации за млади, 1 унија и 8 подмладоци на политички партии, со цел да ги застапува и промовира правата на младите од Македонија. Членството на НМСМ е...
 • Некатегоризирано /
јуни 4, 2019

Како граѓанските организации да комуницираат со јавноста

„Организациите треба да сфатат дека носат улога на демократски коректив или механизам кој ќе ги потсетува властите што значи демократија. Живееме во време кога технолошкиот напредок ни овозможува многу канали на комуникација, кога веќе не зависиме директно од уредувачките политики и новинарите кои се посредници на информацијата. Имаме можност за различни акции, активности, мобилизирање и пренесување на идеите и...
 • Некатегоризирано /
јануари 9, 2019

Извештај за младински работнички права во рамки на Универзалниот периодичен механизам на ООН

Во рамки на 32-та сесија на Универзалниот периодичен механизам на ООН (Universal Periodic Review), НМСМ заедно со Македонското здружението на млади правници и Институтот за човекови права поднесе Извештај за младински работнички права. Извештајот ги посочува младите луѓе како носители на права и ги позиционира младите луѓе во центарот на системот на човекови права и...
 • Некатегоризирано /
ноември 30, 2018

Барање за измени на Предлог Закон за данок на личен доход

По иницијатива на Националниот младински совет на Македонија, Младинскиот образовен форум и Центарот за интеркултурен дијалог, група граѓански организации поднесоа барање за измени на Предлог Закон за данок на личен доход до министерот за финансии Г. Драган Тевдовски. Во прилог може да ја прочитате содржината на барањето. Ви се обраќаме со барање за менување на...
октомври 5, 2018

[Публикација] МЛАДИНСКО ВРАБОТУВАЊЕ – КЛУЧНИ ПРЕДИЗВИЦИ ЗА ПОЛИТИКИТЕ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН

Оваа публикација е дел од проектот WEB4YES, кој претставува иницијатива на регионално ниво чија цел е да се обезбеди иновативен меѓусекторски пристап и да се понудат опции за подобрување на можноста за вработување на младите од регионот на Западен Балкан. Проектот WEB4YES се спроведува во сите 6 земји од Западен Балкан, а Националниот младински совет...
 • Некатегоризирано /
февруари 15, 2018

Консултативна средба за Структурен дијалог

Национален младински совет на Македонија (НМСМ), Ве поканува да учествувате на консултативна средба која е дел од националните консултации за Структурен дијалог на Европската Унија. Оваа средба е наменета за сите млади лица од 15 до 29 години кои доаѓаат од регионот на Скопје. Средбата ќе биде на 20.02.2018 год. во 10 часот во канцеларијата на НМСМ (ул. Аминта...
 • Некатегоризирано /
јануари 17, 2018

Иднината на Западен Балкан и предизвиците за младите

Минатата година, претставници на Домот на лордовите од Обединетото Кралство ги посетија земјите од Западен Балкан инволвирани во Берлинскиот процес, меѓу кои и Македонија. Главната цел на ваквата посета беше да се истражи потребата од активното учество на Обединетото Кралство во Берлинскиот процес како и да се види досегашното влијание врз процесите во овој дел...
 • Некатегоризирано /
јануари 15, 2018

Кризна комуникација – што претставува и како да се надмине

Живееме во општество во кое сите нивоа на невладиниот сектор се подложни на кризи кои може да му наштетат. Но, како умешно да се реагира и каков стратешки пристап треба да имаат граѓанските организации за полесно да комуницираат со јавноста? На овие и на уште неколку прашања во студиото на Радио МОФ разговаравме со Јелена Јаневска,...